Ředitelé nemocnic na odstřel

3. 12. 2018 15:55:12
Poslední dobou se nám v české kotlině rozmohl takový nešvar. Náhle odchází a bývají odejiti ředitelé státních nemocnic.

Nejdříve padl bývalý ministr Němeček coby ředitel Fakultní nemocnice Ostrava. Po něm následovala ředitelka Nemocnice Na Bulovce Vrbovská. Vzápětí došlo i na jejího nástupce Nováka. Následník Němečka Machytka raději sám rezignoval. A dobrovolně odstoupil i nejvyšší manažer IKEM Herman. Poslední zlikvidovanou je bývalá ministryně Jurásková, která řídila Všeobecnou fakultní nemocnici. Židle se teď povážlivě houpá i pod panem Šimánkem, který zatím ještě řídí Fakultní nemocnici Plzeň. A ani pan ředitel Ludvík z Fakultní nemocnice v Motole nemá úplně klidné spaní. A ostatní? Zatím nevíme, uvidíme.

Důvody? Němeček skončil prý kvůli jeho dlouhodobému manažerskému selhávání. Je zajímavé, že právě pro své manažerské „dovednosti“ byl před časem jmenován ministrem zdravotnictví za ČSSD. Po něm dosazený Machytka skončil pro neschopnost, resp. mizernou personální politiku. Mezi námi: personál nemocnice ho prostě vypískal. Herman šel k Chrenkovi. Proč? To se neví, teda Herman to určitě ví, ale nám to jistě nepoví.

Vrbovská, Novák a Jurásková (a k nim se možná velmi brzo přidá Šimánek a mohl by určitě i kterýkoliv další) „kšeftovali“, jak píší některé naše seriózní deníky, s nechvalně proslulým „podnikatelem“ Horáčkem. A to neměli dělat. Nebo měli?!

Lidumil Horáček spojil svůj cit pro komunikaci s potřebou pomáhat (jiným a hlavně sobě) a založil zprvu nenápadné eseróčko „První chráněná dílna“, které zaměstnávalo osoby se zdravotním postižením (OZP). V dnešní hantýrce by se jeho firma nazývala sociálním podnikem. Využil toho, že zákon o veřejných zakázkách, jenž platil do konce září 2016, zvýhodňoval zaměstnavatele, kteří zaměstnávají více než 50 % OZP, což byl teda opravdu bohulibý záměr zákonodárců! Zvýhodnění spočívalo v tom, že když se takový zaměstnavatel účastnil soutěže o veřejnou zakázku, od jím nabídnuté ceny se pro účely hodnocení automaticky odečetlo 15 %, a to ho častokrát okamžitě vystřelilo na první příčku mezi hodnocenými. Cena mu ale následně byla uhrazena v plné výši. Nakoupili jsme sice stejné zboží za více peněz, ale může nás hřát u srdíčka, že jsme někomu potřebnému pomohli. V tomto případě Tomovi Horáčkovi a jeho První chráněné dílně. Tomu se říká hospodárnost při nakládání se státními prostředky!

Díky zmíněnému zákonnému fíglu začal náš pan Horáček bez problémů vyhrávat ve všech možných tendrech. Jeho hlavním rejdištěm byly nemocnice, ale nepohrdl prakticky žádným veřejným zadavatelem, ať šlo o obec, kraj, úřad nebo jejich příspěvkové organizace. Dodával všechno myslitelné i nemyslitelné, od aut až po žínky na nádobí, neváhal se přihlásit do soutěží na poskytování jakýchkoliv služeb a čas od času chtěl i něco stavět. Jen by mne zajímalo, jestli ti lidé, na nichž jeho byznys stál, tj. invalidé, věděli, co všechno vlastně dokáží zajistit.

Na druhou stranu to, že jeho firma jen vyhrávala soutěže a zakázky za ni fakticky plnili subdodavatelé, nebylo nelegální, takže proč ne? Zadavatelé, resp. jejich manažeři včetně ekonomických náměstků a ředitelů nemocnic neměli žádnou šanci proti tomu bojovat, kdyby chtěli, porušili by zákony. A dodavatel to byl spolehlivý, sice drahý, ale spolehlivý, a navíc ten sociální rozměr...

A tak to šlo vše v pohodě dál, až do podzimu 2016, kdy nabyl účinnosti zákon o zadávání veřejných zakázek. Horáček, který doposud dodával všechno a skoro na všechna nádraží, zatím poznal velké množství lidí včetně politiků, úředníků, náměstků a ředitelů, ředitele nemocnic samozřejmě nevyjímaje. Vytvořil klientelistickou síť, která ho podržela, i když zákonné zvýhodňování jeho firmy přestalo fungovat a bylo potřeba přejít do zóny šedočerné. Proč by mu jeho staří známí nepomohli, když se znali takovou dobu a on dokázal vždycky všechno zařídit, občas i bonboniéru či kytku přinesl a byl milý, mladý a hezký? Ale pak bác ho! Filantropa Horáčka zatkla policie.

Přišel nový ministr zdravotnictví. Také milý, mladý a hezký, navíc zpěvák. S nemocnicemi neměl nic společného, ale přesto se nepotřeboval moc rozkoukávat. Byl dobře proškolený na Ministerstvu financí. Bůhví, jestli by na Horáčka a jeho přátele bylo bývalo došlo, kdyby se šéfem rezortu nestal Vojtěch, ale některý z ředitelů státních nemocnic, jak u nás bylo v minulosti dobrým zvykem. Vrána vráně přeci oči nevyklove. To se už ale nedozvíme.

Tak, jako každý jiný ministr, hájí i Adam Vojtěch různé záměry, některé jsou jeho vlastní, jiné stranické, jedny jsou jasné a veřejné, jiné mlhavé a skryté. Dostává jistě také řadu dobře míněných rad od starších a zkušenějších autorit.

Zdravotnictvím v ČR každoročně protéká mnoho miliard korun a je proto neustále v hledáčku těch, kteří v miliardách rádi počítají. Nemalou porci z obrovské hory peněz, kterou ročně spolyká tento rezort, mají pod kontrolou právě ředitelé velkých státních nemocnic. Proč někteří z nich momentálně odchází a jiní ne? Je to opravdu kvůli jejich pletkám s Horáčkem? Nebo se kauza točící se okolo tohoto mladíka stala jen vhodným prostředkem k přeskupení sil?

Ministr potřeboval zúčtovat se starou (odbojnou a/i/nebo neloajální) partou. A sami ředitelé státních nemocnic ministrovi nabídli v podobě holportu s výše jmenovaným Horáčkem kudlu, kterou jim může kdykoliv podříznout krk. Stačí jen poslat ministerské kontrolory a je vymalováno. Ale ne tak zhurta, pane ministře, musíte ty krky podřezávat pomaloučku, abyste stíhal hledat náhradu za odpravené. Schopní ředitelé velkých nemocnic jen tak na stromech nerostou (ani v rozlehlém parku ANO ani v jiných stranických zahradách). Ono dělat ředitele fakultky není nic moc, když máte vidinu, že brzo skončíte v báni, nebo přinejmenším před soudem.

Autor: Adam Šimčík | pondělí 3.12.2018 15:55 | karma článku: 24.84 | přečteno: 1629x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 4 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 10 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 85 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 14.94 | Přečteno: 162 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 135 |
Počet článků 3 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 808

Věřím v člověka, v jeho rozum, schopnosti, vtip a kreativitu, některým lidem ale moc nevěřím.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...